Το σωστό πλύσιμο των ρούχων σας

wet1

Αγοράσατε τα υπέροχα ρούχα σας και αποφασίσατε να τα φορέσετε και να βγείτε με καμάρι έξω. Θα έρθει όμως εκείνη η ώρα που είτε από απροσεξία είτε από τη χρήση, θα χρειαστούν καθάρισμα. Εδώ έρχεται το ερώτημα … “τα πηγαίνω στο καθαριστήριο ή τα πλένω μόνη μου”; Αν αποφασίσετε το δεύτερο, θα πρέπει να γνωρίζετε τον ενδεδειγμένο τρόπο για να το κάνετε. Κανείς μας δεν θέλει να χαλάσει ένα ρούχο πριν ακόμα το χορτάσει. Το πλύσιμο των ρούχων σας είναι το ίδιο σημαντικό όσο και τα ίδια τα ρούχα σας.

Πως λοιπόν πρέπει να γίνεται το πλύσιμο  στα ρούχα ανάλογα με το ύφασμα τους;

Βαμβακερά: Τα βαμβακερά ρούχα είναι τα πιο ανθεκτικά σε κάθε είδος πλυσίματος, όχι όμως σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επιλέγουμε κανονική θερμοκρασία στο σιδέρωμα, εκτός από τα σκούρα που τα σιδερώνουμε από την ανάποδη μεριά.

Μάλλινα: Τα μάλλινα ρούχα πλένονται κατά κανόνα στο χέρι σε χαμηλές θερμοκρασίες και στο πλυντήριο μόνο εφόσον υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για μάλλινα . Γενικά, πάντως, αν πρόκειται για ρούχο από 100% μαλλί συνιστάται στεγνό καθάρισμα για να μην έχουμε πρόβλημα με τυχόν «μάζεμα»

Viscose: Τα ρούχα από viscose (π.χ. βραδινά φορέματα) πλένονται στο πλυντήριο στο πρόγραμμα των ευαίσθητων. Σιδερώνονται από την ανάποδη με την χρήση ενός υφάσματος και την επιλογή ήπιας θερμοκρασίας.

Δέρμα: Tο γνήσιο δέρμα απαιτεί ειδική φροντίδα. Γι’ αυτόν τον λόγο συνιστάται να δοκιμάζουμε καθαριστικά προϊόντα σε κάποιο μη εμφανές σημείο. Απαγορεύεται η χρήση διαλυτικών ή ασετόν.

Δερματίνη: Tα ρούχα από δερματίνη ή με λεπτομέρειες από δερματίνη είναι καλύτερο να πλένονται είτε στο χέρι είτε στο πλυντήριο στο πρόγραμμα των ευαίσθητων. Επίσης το σιδέρωμα πρέπει να γίνεται από την ανάποδη με την χρήση ενός υφάσματος.

Κρεπ: Τα ρούχα από κρέπ πλένονται στο πλυντήριο σε πρόγραμμα ευαίσθητων στους 30°C. Επίσης το σιδέρωμα πρέπει να γίνεται από την ανάποδη με την χρήση ενός υφάσματος.

Scuba neoprene: Είναι το λεγόμενο ύφασμα του δύτη. Είναι αρκετά ζεστό και ανθεκτικό ύφασμα. Δεν τσαλακώνει. Μπορείτε να το πλύνετε στο πλυντήριο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σιδερώνεται από την ανάποδη με τη βοήθεια ενός υφάσματος.

Βελούδο: Τα ρούχα από βελούδο μπορούν να πλυθούν με λίγο απορρυπαντικό είτε στο χέρι είτε στο πλυντήριο ρούχων στους 30°C. Το σιδέρωμα γίνεται από την ανάποδη, χρησιμοποιώντας χαμηλή θερμοκρασία.

Vortex: Πρόκειται για ένα νέο τύπο νήματος, υψηλής ποιότητας. Είναι ελαστικό και συγχρόνως προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας. Μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο ρούχων. Σιδερώνεται από την ανάποδη με την χρήση ενός υφάσματος από πάνω για την αποφυγή «γυαλάδων».

Εlastan: Συνθετικές ελαστικές ίνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της εφαρμογής και της άνεσης στο ρούχο. Χρησιμοποιείται σε πολύ μικρό ποσοστό, μαζί με άλλο τύπο νήματος. O τρόπος πλυσίματος και σιδερώματος καθορίζεται από τον τύπο υφάσματος με τον οποίο είναι συνδυασμένο.

Jersey: Λεπτό ελαστικό ύφασμα με τέλεια εφαρμογή και ευχάριστη αίσθηση.  
Λόγω της λεπτής του πλέξης, ανταποκρίνεται σε κάθε κίνηση, είναι ιδιαίτερα απαλό και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. O τρόπος πλυσίματος και σιδερώματος καθορίζεται από τον τύπο υφάσματος με το οποίο είναι συνδυασμένο.

wet3

 

Lurex: Οι ίνες λούρεξ είναι γυαλιστερές με μεταλλική όψη. Το λούρεξ πλένεται στο πλυντήριο ρούχων, επιλέγοντας βαθμούς ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος που είναι συνδυασμένο.

Punto: Πλεχτό ύφασμα με ελαστικότητα και μαλακή αίσθηση. Είναι ιδανικό και για καθημερινή χρήση. O τρόπος πλυσίματος και σιδερώματος καθορίζεται από τον τύπο υφάσματος με το οποίο είναι συνδυασμένο.

Μοχέρ: Πρόκειται για άριστης ποιότητας μαλλί. Είναι ζεστό και με μαλακή αίσθηση. Δεν πλένεται στο πλυντήριο αλλά αποκλειστικά στο καθαριστήριο, καθώς πρόκειται για διαφορετικό τύπο μάλλινου υφάσματος.

Oργαντίνα: Είναι είδος λεπτού διαφανούς βαμβακερού κολλαρισμένου υφάσματος. Πλένεται στο πλυντήριο στο πρόγραμμα των ευαίσθητων και σιδερώνεται προσεκτικά με ήπια θερμοκρασία και με την χρήση ενός υφάσματος.

Faux fur: Πρόκειται για οικολογική γούνα. Πλένεται με κρύο νερό και πρέπει να στεγνώνει με φυσικό τρόπο.

Τούλι: Τα ρούχα από τούλι ή με τούλινες λεπτομέρειες, αποφεύγουμε να τα πλένουμε στο πλυντήριο. Χρειάζονται στεγνό καθάρισμα ή πλύσιμο στο χέρι με κρύο νερό. Προσπαθούμε να τα στεγνώσουμε σε ίσια θέση, ώστε να μην τσαλακωθούν. Σε περίπτωση που χρειάζεται σιδέρωμα, ρυθμίζουμε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και χρησιμοποιούμε κάποιο ύφασμα απο πάνω για να αποφύγουμε την άμεση επαφή με την πλάκα.

Βαμβακοσατέν: Το ρούχα από βαμβακοσατέν πλένονται και σιδερωνόνονται πολύ εύκολα. Αν είναι χρωματιστά πλένονται στο πλυντήριο ρούχων κανονικά στο αντίστοιχο πρόγραμμα. Για το σιδέρωμά τους δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς σιδερώνονται αμέσως.

Polyester: Τα ρούχα από polyester είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Το πλύσιμό τους πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό και το σιδέρωμα τους με χαμηλή θερμοκρασία και τη βοήθεια ενός υφάσματος.

Λινό: Τα ρούχα από λινό πλένονται στο πλυντήριο στα ευαίσθητα ή στο χέρι με χλιαρό νερό. Σιδερώνονται ιδανικά όσο είναι ακόμη νωπά, χρησιμοποιώντας ήπια θερμοκρασία.

wet2

 

 

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε για το πλύσιμο των ρούχων ότι:

  • Τοποθετούμε στο πλυντήριο τα ρούχα πάντοτε από την ανάποδη μεριά, για την καλύτερη προστασία τους.
  •  Όταν τοποθετούμε στο πλυντήριο διαφορετικού είδους υφάσματα, επιλέγουμε τη θερμοκρασία και το πρόγραμμα πλύσης που αντιστοιχεί στο πιο ευαίσθητο ρούχο.
  • Πριν από την πλύση, αφαιρούμε άμεσα τυχόν λεκέδες στα ρούχα  χωρίς όμως να τρίβουμε  το σημείο του λεκέ. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε κανονική έως μικρή ποσότητα απορρυπαντικού (πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή, ανάλογα με την συμπύκνωση του). Η υπερβολική ποσότητα βλάπτει τα ρούχα καθώς προσκολλάται στις ίνες τους και δεν ξεπλένεται σωστά.
  • Για  να διατηρούμε το χρώμα του ρούχου ζωντανό, χρησιμοποιούμε το κατάλληλο απορρυπαντικό. Ιδιαίτερα για τα σκούρα ρούχα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε απορρυπαντικό που εμπεριέχει λευκαντικούς παράγοντες, παρά μόνο απορρυπαντικά που στοχεύουν στη διατήρηση του χρώματός τους.
  • Για να μην επηρεαστεί το χρώμα του ρούχου από μεταλλικά φερμουάρ, τρούκς ή κουμπιά, καλό θα είναι να τα πλένουμε σε μικρό κύκλο πλύσης, να τα βγάζουμε κατευθείαν από το πλυντήριο μόλις τελειώσει η διαδικασία και να τα στεγνώνουμε αμέσως.
  • Αν στεγνώνουμε τα ρούχα μας με φυσικό τρόπο, τα παρακολουθούμε προκειμένου να μην τα αφήσουμε εκτεθειμένα για περισσότερο χρόνο απ’όσο χρειάζεται.
  • Αν τα μάλλινα ρούχα ή αυτά που εμπεριέχουν μαλλί έχουν μαζέψει, τα τεντώνουμε όσο ακόμη είναι νωπά, προκειμένου να ξεμπερδέψουμε τις ίνες και να αποκτήσει ξανά την αρχική του φόρμα. Την επόμενη φορά, βεβαιωνόμαστε ότι επιλέγουμε το σωστό πρόγραμμα πλύσης.
  • Ορισμένα ρούχα δεν χρειάζονται ιδιαίτερο σιδέρωμα. Χρησιμοποιούμε ήπια θερμοκρασία στα περισσότερα ρούχα twowishsis, καθώς είναι υφάσματα που σιδερώνονται εύκολα.
  • Για να είμαστε σίγουροι ότι προστατεύουμε το ρούχο twowishsis, το σιδερώνουμε στεγνό ή ελαφρά νωπό πάντα από την ανάποδη και με την χρήση ενός υφάσματος.